Kahta tulehduskipulääkettä ei tule käyttää yhtä aikaa. Turvallisin kuumetta alentava lääke on parasetamoli.
Aamulla mitatun ruumiinlämmön yläraja on useimmilla 36,5–37,5 astetta. Normaali lämpö riippuu jonkin verran vuorokaudenajasta ja mittaustavasta, ja illalla lämpö voi olla puolikin astetta korkeampi kuin aamulla. Kainalolämpö on herkempi huoneilman lämpötilan vaihtelulle kuin korvasta tai peräsuolesta mitattu. Rasitus ja liikunta taas nostavat ruumiinlämpöä.
Tavallisin syy kuumeeseen on viruksen tai bakteerin aiheuttama infektio, kuten flunssa. Elimistön puolustusjärjestelmä reagoi infektioon vapauttamalla välittäjäaineita, joita kulkeutuu aivojen lämpökeskukseen nostamaan kehon lämpötilaa. Myös muut sairaudet, kuten suolistotulehdukset, ruusu tai paiseet, aiheuttavat kuumetta.
Nuhakuumeen alkuvaiheessa kuume voi nousta korkeaksikin, jopa 40 asteeseen. Se ei ole yleensä vaarallista, mutta kova kuume tekee olosta väsyneen ja voipuneen. Yli 42 asteen kuumeesta alkaa aiheutua vaurioita elimistölle.
Flunssassa kuumeen hoidoksi piisaa riittävä juominen, koska lämmin keho haihduttaa normaalia enemmän nestettä. Hikoilu poistaa suoloja, mikä voi vaikuttaa nestetasapainoon.
Kuumetta voi alentaa myös viileällä huoneilmalla ja kevyellä vaatetuksella. Riittävästä levosta tulee huolehtia ja voimakasta fyysistä rasitusta ja urheilua välttää, mutta pelkästään sängyssä ei tarvitse maata, jos voimia riittää.
Infektioihin liittyvää kuumetta ei sinällään tarvitse hoitaa, mutta jos infektioon liittyy muita oireita, kuten lihassärkyjä, päänsärkyä, pahanolontunnetta sekä huomattavaa väsymystä, voidaan kuumelääkkeinä käyttää parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä kuten ibuprofeenia.
On huomioitava, ettei kahta tulehduskipulääkettä tule käyttää yhtä aikaa. Monissa flunssan hoitoon tarkoitetuissa valmisteissa, kuten kuumissa juomissa, saattaa olla mukana tulehduskipulääkettä. Tulehduskipulääkettä ja parasetamolia voi sen sijaan tarvittaessa käyttää yhtä aikaa.
Parasetamoli on turvallisin kuumetta alentava lääke. Se sopii useimmille ja aiheuttaa vähiten haittoja sekä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Kuumelääkityksen tavoitteena on kuumeen laskeminen niin paljon, että olo helpottuu. Täysin kuumeettomaksi ei tarvitse tulla.
Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos korkea kuume on kestänyt useamman päivän tai tautiin liittyy muita oireita kuten kurkkukipua, nielemisvaikeuksia, vatsa- tai niskakipua tai virtsaamisvaivoja.
Lääkäriin on hyvä olla yhteydessä myös, mikäli kuume nousee uudelleen oltuaan useamman päivän poissa. Myös nopea yleiskunnon lasku, niveloireet ja ulkomaanmatkan jälkeinen kuumeilu antavat aihetta hakeutua tutkimuksiin.
ASIANTUNTIJAT
Farmaseutit Päivi Roininen ja Elina Voimio-Weckman
Hyvän Mielen Apteekki Lappeenranta
Kuva: Suzi Media / stock.adobe.com