Apteekkiin voit tulla koska vain, aikaa varaamatta, tapaamaan lääkehoidon asiantuntijoita ja kysymään mieltä askarruttavista asioista.
Tiesitkö, että kaikki apteekeissa lääkeneuvontaan osallistuvat henkilöt ovat suorittaneet vähintään kolmivuotisen alemman korkeakoulututkinnon yliopistossa ja farmasian ammattilaiset luetaan Suomessa terveydenhuollon ammattihenkilöihin? Farmaseutiksi ja proviisoriksi voi opiskella Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa sekä Åbo Akademissa.
Tutkintouudistuksen myötä tulevaisuudessa valmistuvat farmaseutit ja proviisorit saavat jo opintojen aikana pätevyyden tehdä lääkehoidon arviointeja, joissa asiakkaan käyttämien lääkkeiden tarpeellisuus, tarkoituksenmukaisuus ja esimerkiksi yhteisvaikutukset lääkkeiden kesken sekä mahdolliset haitalliset sivuvaikutukset kartoitetaan yhdessä asiakkaan kanssa.
Perustyöhömme reseptiä toimitettaessa kuuluu jo nyt mm. lääkkeiden yhteisvaikutusten ja annostuksen tarkistaminen, lääkkeen aitouden varmistaminen, Kela-korvausten laskeminen, hintaneuvonta sekä lääkkeen oikean ja turvallisen käytön varmistaminen.
Meillä Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskuksessa sekä Atalan ja Peltolammin sivuapteekeissa koko vakituinen farmaseuttinen henkilökuntamme on jo puolentoista vuoden ajan suorittanut työn ohessa Lääkehoidon arviointi (LHA) -tutkintoon tähtääviä Lääkeakatemia-opintoja.
Aloitimme opinnot verenpainelääkkeiden kokonaisuudesta viime vuonna, ja tänä vuonna aihepiirit ovat liittyneet kivun lääkehoitoihin sekä viimeisimpänä diabeteksen hoitoon. Yliopisto-opinnoista on osalla meistä jo aikaa, ja opiskelu työn ohessa on tuonut paljon uutta tietoa asiakastyön tueksi. Toisaalta vastavalmistuneille farmaseuteillemme opinnot ovat tuoneet käytännönläheistä oppia siitä, millaisilla kysymyksillä asiakkaita voi lähestyä lääkehoidon mahdollisia ongelmia kartoitettaessa ja miten voimme kannustaa asiakasta käyttämään lääkettä ohjeen mukaan.
Toisaalta vaikkapa haittavaikutusten mekanismien ja merkityksen ymmärtäminen on antanut valmiudet tarttua herkemmin asiakkaan esiintuomiin ongelmiin.
Oletko kuullut vaikkapa sitä, että paljon käytetty verenpainelääke saattaa suhteellisen yleisenä haittavaikutuksena aiheuttaa kuivaa, pitkään jatkuvaa yskää? Ja toinen verenpainelääke voi aiheuttaa käyttäjälleen herkästi painajaisunia? Tai tiesitkö, että tulehduskipulääkkeillä on erityisen paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa ja pitkään käytettynä haitallisia, mutta usein pitkään täysin oireettomia, vaikutuksia mahan ja suoliston limakalvoille, munuaisiin, verenpaineeseen, maksaan ja veren hyytymiseen?
Oikein käytettyinä useimpien lääkkeiden haittavaikutukset voidaan minimoida tai tarvittaessa etsiä tilanteeseen paremmin sopiva vaihtoehto.
Reseptillä määrättyyn lääkitykseen tehtävät muutokset ovat aina lääkärin asia, mutta me autamme mielellämme arvioimaan haittavaikutuksen merkitystä ja ohjaamme tarvittaessa lääkäriin. Joissakin tilanteissa lääkkeen tehon puutteeseen tai ilmaantuneisiin haittoihin voi auttaa pelkästään lääkkeenottoajankohdan tarkistaminen tai vaikkapa tiettyjen elintarvikkeiden tai ravintolisien välttäminen lääkkeenoton yhteydessä.
Apteekkiin voit piipahtaa koska vain tapaamaan lääkehoidon asiantuntijoita ja kysymään mieltä askarruttavista asioista. Olemme täällä sinua varten – lämpimästi tervetuloa!
ASIANTUNTIJA
Proviisori Outi Vuorensola
Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskus