Lasten makutestissä pureskeltavat vitamiiniuutuudet

Kuluvana syksynä lapsia on hemmoteltu useilla pureskeltavilla vitamiiniuutuuksilla. Päätimme antaa lasten testata, mitä mieltä he itse ovat näistä uutuuksista. Kohderyhmässämme oli yhteensä 13 lasta, iältään 3–12-vuotiaita. Maisteltavina olivat Multivita Naminalle -monivitamiini (3 makua), Multivita Naminalle Kalsium + D -valmiste (2 makua), Devisol Dino -D-vitamiinivalmiste (2 makua) sekä Minisun Pehmonallen uusi maku sitrus.

Testiryhmämme piti valmisteiden ulkonäöstä. Erityismaininnan ulkonäöstä sai Minisun Pehmonalle, jonka söpöys hurmasi vanhimpia osallistujia sekä Devisol Dino, jota yksi osallistuja ei olisi raaskinut edes syödä.

Osa testiryhmästä paneutui tehtäväänsä huolellisesti ja arvioi maun lisäksi myös muun muassa tuoksua ja suutuntumaa. Suurin osa tuotteista oli hajuttomia tai hyväntuoksuisia ja suutuntumaltaan miellyttäviä, tosin mainintoja useamman valmisteen sitkeydestä ja hampaisiin tarttumisestakin tuli. Makuaineet erottuivat kaikista valmisteista hyvin, ja lapset tunnistivat ne.

Kirpeys voi olla hyvää tai huonoa

Makuasiat tunnetusti jakavat mielipiteitä, ja niin kävi tässäkin. Kun joku ei voinut sietää jonkun valmisteen makua, toinen taas nosti sille peukkua. Erityisesti monivitamiinivalmisteet olivat mielipiteitä jakavia. Joku testaaja olisi halunnut jotain tiettyä valmistetta ehdottomasti lisää, ja toinen ei olisi ikinä suositellut valmistetta kenellekään.

Kriittisimpiä makutestaajia olivat ryhmän vanhimmat osallistujat. Minisun Pehmonallea useampi vastaaja piti kirpeänä, mutta toisen mielestä kirpeys oli huono asia ja toinen taas määritteli kirpeyden ”tosi tosi hyväksi”. Multivita Naminallessa pidettiin hyvänä asiana sitä, että purkissa on useampaa eri makua. Kun testaaja ei pitänyt jostain mausta, toinen makuvaihtoehto olikin hänestä maistuvaa.

Naminalleista eniten tykkäyksiä sai appelsiinin makuinen monivitamiini. Naminalle Kalsium vaikuttaa olevan onnistunut uutuus. Lähes kaikki testaajat pitivät sen mausta, ulkonäöstä ja koostumuksesta. Kommenteissa mainittiin tuotteen olevan herkullista, karvasta, kodikasta ja karkkimaista. Eräs vastaaja tuumasi tuotteen olevan parempaa kuin odotti, ja toinen olisi ehdottomasti halunnut lisää.

Devisol Dino on makutestisuosikki

Maun puolesta ylivoimainen suosikki lasten mielestä oli Devisol Dino. Kaikki vastaajat pitivät sekä mustikan- että appelsiininmakuisista valmisteista, eikä negatiivista palautetta tältä testiryhmältä herunut. Joitakin testaajia häiritsi sitkeä koostumus, mutta jotkut taas pitivät siitä, että sitkeyden takia makunautinto kesti pitkään. Useampikin testaaja olisi halunnut syödä dinoja useampia kerrallaan, jos vain olisi annettu.

Kaiken kaikkiaan tämäkin leikkimielinen testi osoitti sen, että on hyvä, että lapsillekin on erilaisia vaihtoehtoja – ja että samassakin perheessä makumieltymykset saattavat mennä huomattavan paljon ristiin.

ASIANTUNTIJA
Proviisori Hanna Kraft
Hyvän Mielen Apteekki Walkiakoski
Kuva (© Timi Antere): Eena, Immu ja Peetu viihtyivät maisteluhommissa.