Mikä avuksi, kun uni ei tule?

Kesä lähestyy, ja valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Lisääntyvä valo voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia ja valvottaa öisin, koska taustalla vaikuttaa melatoniini.

Unettomuus on hyvin yleinen vaiva. Alle kuukauden kestävästä eli tilapäisestä unettomuudesta kärsii noin joka kolmas suomalainen aikuinen. Unettomuuden pitkittyessä on ensisijaisesti kiinnitettävä huomiota lääkkeettömiin hoitokeinoihin. Unettomuuden riskitekijöitä ovat muun muassa stressi, kofeiinia sisältävien piristeiden – kuten kahvin tai alkoholin – nauttiminen sekä huonot nukkumistottumukset.

Aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta erittyvä melatoniinihormoni säätelee ihmisen uni- ja valverytmiä. Pimeällä melatoniinin eritys lisääntyy, valoisassa se vähenee.

Ennen lääkkeellisiin hoitokeinoihin turvautumista kannattaa käydä rauhassa läpi omat tavat ja tottumukset. Tukeeko oma nukkumisympäristö hyviä yöunia; onko makuuhuoneessa tarpeeksi pimeää, hiljaista ja viileää? Myös ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota. Vältä rasvaista ja raskasta ruokaa myöhään illalla, sillä täydellä mahalla nukkumaan meneminen voi altistaa närästykselle ja näin valvottaa öisin.

Myös ruutuaikaa on hyvä rajoittaa ennen nukkumaanmenoa, sillä televisiosta ja kännykästä säteilevä sininen valo vaikuttaa melatoniinin eritykseen. 

Mikäli unettomuus jatkuu lääkkeettömistä hoitokeinoista huolimatta, voi apu löytyä melatoniinivalmisteista. Oikeaan aikaan otettu melatoniinivalmiste lyhentää nukahtamisaikaa. Apteekeista on ilman reseptiä saatavilla erilaisia melatoniinivalmisteita.

Tabletti suuhun viimeistään klo 22–23

Pääpiirteissään apteekkien hyllystä löytyvät melatoniinivalmisteet voidaan jakaa vahvuuden sekä lääkemuodon mukaan. Itsehoitolääkevalikoimasta löytyvät vahvuudet ovat 1 mg tai 1,9 mg. Lääkemuodoista on olemassa useampi eri vaihtoehto: suussa hajoava tabletti, tavallinen tabletti ja pitkävaikutteiden tabletti. Pitkävaikutteinen tabletti nimensä mukaisesti vapauttaa melatoniinia pitkäaikaisesti, jolloin vaikutus kestää pidempään. Pitkävaikutteinen valmiste voi sopia tilanteisiin, joissa ongelmana on yöllinen heräily.

Melatoniinivalmiste tulisi ottaa joka ilta suurin piirtein samaan aikaan. Lyhytvaikutteinen tabletti olisi hyvä ottaa noin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, unirytmistä riippuen kuitenkin viimeistään kello 23. Pitkävaikutteinen valmiste olisi hyvä ottaa illalla viimeistään klo 22.

Melatoniinilla on yhteisvaikutuksia muutamien lääkeaineiden kanssa. Varmista siis asia apteekin henkilökunnan kanssa, jos käytössäsi on muita lääkkeitä. Merkittävä yhteisvaikutus melatoniinilla on tupakan kanssa: Tupakointi ei vaikuta elimistössä luontaisesti erittyvän melatoniinihormonin pitoisuuteen mutta heikentää melatoniinivalmisteista saatavan melatoniinin vaikutusta elimistössä. 

On luonnollista, että unen tarve ja rytmi vaihtelevat eri elämäntilanteissa. On myös hyvä muistaa, että olemme unen tarpeen osalta kaikki yksilöitä.  

ASIANTUNTIJAT  

Farmaseutit Marjo Valkonen ja Emmi Sigg
Hyvän Mielen Apteekki Kotka
Kuva: Kuva: evgeniya_m / stock.adobe.com