Miksi apteekissa kysytään asiakkaan muista lääkkeistä?

Lääkkeillä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia.

Apteekissa asioidessaan asiakas saattaa yllättyä, kun farmaseutti kysyy muista asiakkaan käytössä olevista lääkkeistä.

Kysymys on tärkeä, koska apteekissa halutaan varmistua, että asiakkaan hankkimalla lääkkeellä ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia tämän käyttämien muiden lääkkeiden kanssa. Yhteisvaikutus voi esimerkiksi vahvistaa lääkkeen tehoa tai heikentää sitä.

Yhteisvaikutusten vakavuus vaihtelee – joidenkin kohdalla asia ratkeaa helposti esimerkiksi lääkkeiden ottoajankohdalla, mutta jotkut voivat olla hyvinkin vakavia, eikä joitain lääkkeitä pidä käyttää samanaikaisesti ollenkaan.

Myös ruualla voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi greippimehu ei sovi monen lääkkeen kanssa yhteen, koska greippi nostaa lääkkeen pitoisuutta. Maitoa taas ei saa käyttää samaan aikaan esimerkiksi joidenkin antibioottien kanssa.

Myös alkoholilla on yhteisvaikutuksia, se ei sovi esimerkiksi kolmiolääkkeiden kanssa, koska alkoholi vahvistaa lääkkeiden vaikutusta ja voi siten aiheuttaa tokkuraisuutta ja sekavuutta. Metronidatsoli-antibiootin kanssa alkoholista voi seurata antabusreaktio, johon liittyy esimerkiksi voimakasta pahoinvointia ja sydämentykytystä.

Myös itsehoitolääkkeillä on yhteisvaikutuksia, vaikka ne voivatkin tuntua tutuilta ja turvallisilta. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet ja verenohennuslääkkeet eivät sovi yhteen. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi flunssaan käytettävissä kuumajuomajauheissa voi olla tulehduskipulääkettä, samoin kurkkukipuun tarkoitetuissa imeskelytableteissa. Useamman tulehduskipulääkkeen käyttö yhtä aikaa lisää haittavaikutusten riskiä, joten näissä kannattaa olla tarkkana.

Luontaistuotteillakin voi olla yhteisvaikutuksia

Monia luontaistuotteita ei vielä ole tutkittu riittävästi kunnollisten yhteisvaikutusten määrittämiseksi, mutta myös niillä voi olla vaikutuksia lääkkeiden kanssa: Luontaistuotteet voivat voimistaa tai heikentää lääkkeen tehoa samoin kuin muutkin lääkkeet. Esimerkiksi verenohennuslääke varfariinilla on useiden lääkkeiden lisäksi myös luontaistuotteiden kanssa yhteisvaikutuksia, joten yhteiskäyttöä ei lähtökohtaisesti suositella. Luontaistuotteista esimerkiksi mäkikuismalla on paljon yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

Jos yhteisvaikutukset huolettavat, kannattaa siis kysyä apteekista neuvoa. Lääkevarastoja täydentäessä on hyvä kertoa muut käytössä olevat lääkkeet ja luontaistuotteet. Myös lääkkeiden pakkausseloste kannattaa lukea läpi.

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Mari Nurminen
Hyvän Mielen Apteekki Noljakka

Kuva: Africa Studio / stock.adobe.com