Miten valita sopiva perusvoide?

Tiesithän, että ihmisen suurin elin on iho? Eikä niitä ole kahta samanlaista, vaan jokaisen iho on yksilöllinen. Siksi sopivan voiteen valintaan kannattaa uhrata hetki aikaa.

Ihotyyppejä on karkeasti jaotellen kolme: rasvainen, normaali sekä kuiva ja atooppinen iho. Perusvoiteita käytetään kuivan ihon kosteuttamiseen sekä monien ihotautien hoitoon. Perusvoide parantaa ihon kuntoa estämällä veden haihtumista ihosta sekä parantamalla ihon omaa suojamuuria. Monilla voiteilla on käteviä pieniä ”matka”tuubeja, joilla on näppärä kokeilla ja etsiä itselle sopiva voide.

Apteekin voiteet valmistetaan lääketehtaissa eikä tuotteissa käytetä hajusteita tai muita herkästi allergisoivia aineista. Ne sopivat kaikenikäisille. Monia ihosairauksia, kuten psoriaasia ja ekseemoja, hoidetaan perusvoiteiden lisäksi lääkevoiteilla. Osasta apteekin perusvoiteista on mahdollista saada Kelan peruskorvaus (40 %), mikäli lääkäri on määrännyt ne pitkäaikaisen ihotaudin hoitoon.

Kasvoille kevyempää, käsille paksumpaa

Kehon eri alueet kaipaavat erilaisia voiteita. Kasvoilla voi olla mukavampi käyttää kevyempää voidetta, kun taas jatkuvalle pesulle ja käsidesille alttiit kädet vaativat paksumpaa ja hoitavampaa. Kirvelevä, kutiseva ja kiristävä tunne iholla on merkki ihon kosteutuksen ja suojan tarpeesta.

Voidepohjan mukaan perusvoiteet voidaan luokitella rasvavoiteisiin, emulsiovoiteisiin sekä kevyisiin hydrogeeleihin ja geeleihin. Rasvaiset voiteet sopivat hyvin kämmenien ja jalkapohjien hoitoon sekä esimerkiksi psoriaatikon paksuhilseisiin ihottumiin.

Kevyet emulsiovoiteet levittyvät iholle helposti ja imeytyvät hyvin jättämättä ihoa rasvaisen tuntuiseksi. Ne sopivat hyvin kasvoille ja muun kehon yleisvoiteeksi. Geelit ja hydrogeelit ovat yleensä rasvattomia, ja kevyen koostumuksensa takia ne sopivat hyvin akneiholle.

Voidevalinnassa kannattaa huomioida myös vuodenaika; talvella iho kuivuu pakkasen ja kuivan huoneilman vuoksi herkemmin, ja tällöin kannattaa valita rasvaisempi ja hoitavampi voide. Myös tiheät pesukerrat kuivattavat.

Perusvoiteista esimerkiksi Aqualan L sopii myös voidepesuun, jolloin erillistä pesuainetta ei tarvita. Hyviä ja hajusteettomia, koko perheelle sopivia ihovoiteita löytyy myös dermokosmetiikkasarjoista, kuten Avènelta.

Jos voidevalikoima tuntuu apteekin hyllyn äärellä upottavalta, kysy ihmeessä neuvoa – autamme mielellämme!

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Johanna Peura
Hyvän Mielen Apteekki Lahti