Näillä nikseillä pisteliäät pörrääjät kuriin

Hyttyset, mäkäräiset, polttiaiset, hirvikärpäset, paarmat, mehiläiset, ampiaiset ja kimalaiset… jokakesäisiä seuralaisiamme riittää. Ne ovat usein ikäviä – mutta myös ekosysteemimme kannalta välttämättömiä.

Hyönteisten puremiin reagoimme yksilöllisesti. Useimmiten hyönteisten erittämä sylki tai myrkky aiheuttaa vähintään paikallista punoitusta ja kutinaa mutta mahdollisesti myös allergisen reaktion.  

Hyttyset ovat Suomessa yleisimmät allergiaa aiheuttavat hyönteiset. Joka kymmenes suomalaisista reagoi pistoihin voimakkaasti. Voimakkaimmillaan reaktiot ovat yleensä alkukesästä, koska sietokyvyn kasvaessa oireet yleensä helpottavat kesän mittaan.

Mäkäräiset ja polttiaiset aiheuttavat voimakkaan polttavan ärsytysreaktion puremakohtaan. Ne ovat myös harmillisen taitavia koska osaavat hakeutua puremaan myös vaatteiden alle.

Paras keino välttää puremia on vaatetus ja hyttysmyrkkyjen käyttö. Kutinaa voi helpottaa kortisonivoiteilla. Allergialääkkeitä voi ottaa myös ennakoivasti, jos tietää saavansa hyönteisten pistosta hankalia reaktioita.

Paarmat kiusaavat meitä varsinkin lämpimän keskikesän aikaan. Jokainen vadelmia poiminut on varmasti saanut kimppuunsa muutaman tällaisen pörisijän. Paarman purema aiheuttaa yleensä laajan turvonneen paukaman. Huomioitavaa on, että paarmat saattavat levittää jänisruttoa tai borrelioosia.

Kortisonivoidetta hirvikärpäskutinaan

Hirvikärpäset puolestaan ovat kiusanamme loppukesästä ja syksyllä. Ne hakeutuvat hiuspohjaan ja vaatteiden alle aiheuttaen verta imiessään pieniä paukamia. Paras suojautumiskeino näihin on vaatetus, ja mielellään vaalea, koska lähtökohtaisesti hirvikärpäset nimensä mukaisesti hakeutuvat hirvien tummalle iholle. Kutinaa voi lievittää kortisonivoiteilla.

Ampiaiset, mehiläiset ja kimalaiset aiheuttavat pistoskohtaan paukaman ja sen ympärille turvotusta ja mahdollisesti nokkosihottumaa. Reaktio voi levitä laajalle alueelle ja aiheuttaa myös hengenvaarallisen äkillisen yliherkkyysreaktion.

Hengenvaarallisia voivat olla varsinkin kaulan alueelle tai suuhun ja nieluun osuneet pistot. Avonaisena seisonut olut- tai virvoitusjuomatölkki voi aiheuttaa ikävän yllätyksen, jos ampiainen on päättänyt tulla osingoille.

Pistoksesta ihoon jäänyt piikki on pyrittävä poistamaan mahdollisimman pian, jotta koko myrkkypussi ei ehtisi päästä ihon sisään. Kylmä kääre saattaa helpottaa turvotusta. (Ja etenkin perheen pienemmille kylmä jäätelö saattaa olla hyvä henkinen helpotus…)

Pistospaikan kutinaa ja turvotusta voi lievittää kortisonilla ja allergisen reaktion sattuessa allergialääkkeillä sekä kortisonitableteilla eli kyypakkauksella. Henkilöiden, jotka tietävät saavansa pistoksesta voimakkaan allergisen reaktion, on syytä varautua kesällä pitämään mukana adrenaliiniruiskua.

ASIANTUNTIJA

Apteekkari Seija Kivimäki
Hyvän Mielen Apteekki
Walkiakoski

Kuvat: jenesesimre / stock.adobe.com