Nikotiinipurkka ykkönen, annospussin suosio kasvaa

Tupakoinnin lopettaminen vaatii keskimäärin 3–4 tositarkoituksella tehtyä yritystä ennen onnistumista. Nyt koronaviruskin kannustaa lopettamaan.

Useimmat paatuneet tupakoitsijat ja nuuskaavat tietävät, kuinka hankalaa harmillisesta tavasta on päästä eroon. Duodecimin mukaan tupakoinnin lopettaminen vaatii keskimäärin kolmesta neljään yritystä ennen kuin himon saa taltutettua pysyvästi.

Lopettamisen apuna voi käyttää nikotiinikorvausvalmisteita. Niiden on tutkittu lisäävän onnistumismahdollisuutta 1,5–2,5-kertaisesti. Korvaavista tuotteista nikotiinipurukumi on ylivoimaisesti suosituin ja tunnetuin: Tilastojen mukaan purkan valitsee 55 prosenttia lopettamaan pyrkivistä. Listan kakkonen on imeskeltävä tabletti.

Nopean nousun listakolmoseksi on tehnyt annospussi, joka käyttötapansa vuoksi lienee etenkin nuuskaamisen lopettamaan pyrkivien suosiossa.

– Korvaushoitotuotteita käytettäessä epäonnistumisen syynä on useimmiten liian pieni annostus tai liian lyhyt hoitojakso. Apua oikean tuotteen valintaan ja käyttöön kannattaa pyytää apteekista, toteaa tuotepäällikkö Annina Puputti Nicotinellia edustavasta GSK Consumer Healthcare Finland Oy:stä.

Tupakoinnin lopettaminen on aina terveysteko, mutta näin koronavirus-aikana se on erityisen ajankohtaista.

Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoi Helsingin Sanomissa (HS 18.3.) tupakoitsijoiden kuuluvan koronavirustartunnan riskiryhmään. Tupakointi kuormittaa hengityselimien limakalvoja, jolloin koronavirus iskee niihin syvemmälle.

Apua saattaa hyvinkin löytyä Hengitysliiton ylläpitämästä Stumppi-palvelusta (www.stumppi.fi), jossa on konkreettisten vinkkien lisäksi tarjolla myös aina tärkeää vertaistukea.

Lähteet: Duodecim 2018. Käypä hoito suositus: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito sekä Iqvia tukkumyyntitilasto MAT 12 2019.

Parantuminen alkaa nopeasti

Näin tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa:

20 minuuttia: Verenpaine ja sydämen syke palautuvat normaaliksi. Myös käsien ja jalkojen lämpötila kohoaa ja veren happipitoisuus palautuu normaalille tasolle.

8 tuntia: Verenkierto elpyy. Nikotiini aiheuttaa verisuonten supistumista ja sen vaikutus vähenee pian tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

1 vuorokausi: Häkä on poistunut elimistöstä. Keuhkot alkavat puhdistua.

2–3 vuorokautta: Nikotiini on poistunut elimistöstä. Haju- ja makuaisti alkavat parantua. Hermopäätteet alkavat uusiutua. Keuhkoputken supistustila lakkaa. Hengittäminen helpottuu.

2–12 viikkoa: Elimistön verenkierto paranee. Keuhkojen toiminta paranee, yskä ja hengitysvaikeudet vähenevät. Myös käveleminen ja juokseminen helpottuvat. Jo muutaman kuukauden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta naisella on paremmat mahdollisuudet tulla raskaaksi. Miesten erektio vahvistuu.

1–2 vuotta: Riski saada sydänkohtaus on pudonnut noin neljänneksellä.

5 vuotta: Aivoinfarktin riski vähenee.

10 vuotta: Keuhkosyövän vaara puolittuu. Sydänkohtauksen riski vähenee tupakoimattomien tasolle. Vuosien tupakoimattomuus parantaa verenkiertoa kokonaisuudessaan.

Teksti: Pekka Mäntylä

Kuva: adam121 / stock.adobe.com