Oikea hoito haavaan

Kesän saapuessa t-paita- ja sortsikelit sekä lisääntyvä ulkona liikkuminen lisäävät riskiä erilaisille pienille haavoille ja muille ihovaurioille.

Pieniä ja pinnallisia ihovaurioita ovat yleensä esimerkiksi asfaltti-ihottuma ja muut nirhaumat, pienet ruhjeet ja auringonpolttamat, joihin omahoito apteekin tuotteilla on usein riittävää. Jos haava on laaja-alainen tai syvä, vuotaa tai erittää runsaasti, vaikuttaa tulehtuneelta tai paraneminen pitkittyy, on yleensä syytä hakeutua terveydenhuollon ammattihenkilön pakeille.

Oikeanlaisen hoidon valinta ja ripeä aloittaminen nopeuttavat haavan paranemista. Haavan hoito aloitetaan puhdistamisella. Ensin on syytä pestä kädet, ja sen jälkeen haava ympäristöineen. Akuutin, pinnallisen haavan puhdistukseen sopii vesi, joka puhtaudeltaan kelpaisi juomavedeksi.

Käytä runsaasti vettä

Vettä kannattaa käyttää runsaasti, sillä lika ja vierasesineet, kuten hiekanmurut, on poistettava haavasta mahdollisimman pian. Jos ei halua käyttää hanavettä, apteekista on saatavilla steriiliä vettä tai keittosuolaliuosta. Veden lisäksi käyvät tarkoitukseen suunnitellut desinfiointiaineet, joita löytyy apteekista esimerkiksi kauppanimellä Wonderm. Viimeistään puhdistamisen jälkeen olisi hyvä tietää, riittääkö itsehoito vai tarvitaanko esimerkiksi tikkejä, sillä ne tulisi ommella muutaman tunnin kuluessa.

Haavasidoksen tehtävänä on suojata haavaa mikrobeilta ja vierasesineiltä sekä imeä itseensä veri ja muu erite. Monet laadukkaat sidokset voivat vaikuttaa kalliilta, mutta toisaalta: Niitä voi monesti käyttää jopa useiden päivien ajan.

Puhtaalle, mutta runsaasti erittävälle haavalle sopivia tuotteita ja tuotesarjoja voivat olla esimerkiksi Mepore ja Sorbact. Yksinkertaisimmillaan sidos on pelkkä kuitukankainen taitos, joka kiinnitetään yleensä haavateipin, kuten Micropore, avulla. Useimmiten haavasidoksen ei tarvitse olla steriili, vaan normaali ”tehdaspuhdas” tuote riittää.

Vaihda laastari ainakin kerran päivässä

Perinteiset laastarit hautovat ja aiheuttavat varsinkin kesällä helposti haavan tulehtumisen, joten käyttö on syytä rajoittaa vain aivan pieniin haavoihin. Laastari on myös vaihdettava vähintään kerran päivässä.

Kuivaan haavaan sopivia tuotteita ovat kosteuttavat sidokset, kuten Duoderm ja Jelonet. Erittäin kuivaa haavaa voidaan kosteuttaa hydrogeelillä, kuten Purilon gel, jonka päälle laitetaan sidos. Osa kosteuttavista sidoksista vaatii peittositeeksi imukykyisemmän haavataitoksen. Jos haava on infektoitunut, oikeanlaisen sidoksen merkitys korostuu.

Varmistuksen oikeasta sidoksesta saat terveydenhuollon ammattihenkilöltä.

ASIANTUNTIJAT

Farmaseutti Samuli Alanen
Perushoitaja Irma Helenius

Hyvän Mielen Apteekki Walkiakoski

Kuva: Pixel-Shot / stock.adobe.com