Osteoporoosi ja sen ehkäisy

Osteoporoosi on ”hiljainen” mutta yleinen sairaus,
jota voidaan usein estää oikeilla elämäntapavalinnoilla ja säännöllisellä seurannalla.

Osteoporoosi eli luukato määritellään sairaudeksi, jossa luun lujuus on alentunut niin, että murtumariski on lisääntynyt. Luiden haurastuminen ja heikkeneminen iän myötä on väistämätöntä ja luonnollista, mutta osteoporoosia sairastavat kokevat tämän vahvemmin ja nopeammin.

Osteoporoosi diagnosoidaan luuntiheysmittauksella lannerangan ja lonkan alueelta. Mittaus on kivuton se kestää vain viitisen minuuttia.

Syyt ja riskipotilaat

Kuka tahansa voi sairastua osteoporoosiin, ja useimmat taustasyyt ovat perinnöllisiä, mutta tietyt ihmisryhmät ovat alttiimpia osteoporoosille kuin toiset.

Riskitekijöitä ovat mm. yli 50 vuoden ikä, riittämätön kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, suvussa esiintyvä osteoporoosi, naisilla sukupuoli (erityisesti postmenopaussi-naiset) sekä tupakkatuotteiden käyttäjät.

Myös monet sairaudet ja lääkkeet lisäävät osteoporoosin riskiä. Näitä ovat mm. keliakia ja nivelreuma sekä pitkäaikaisesti kortikosteroideja, antikoagulantteja ja syöpälääkkeitä käyttävät.

Oireet

Osteoporoosi luokitellaan usein ”hiljaiseksi sairaudeksi”, koska sen tunnistamiseksi ei ole suoria havaittavia oireita ilman luuntiheysmittausta. Vasta luunmurtuman myötä alkaa tuntua voimakasta kipua sekä kyvyttömyyttä liikkua ja toimia kunnolla. On tärkeää tarkkailla muutoksia asennoissa, joissa selkä ja polvi ovat taivutettuina, sekä selittämättömiä polvi- ja selkäkipuja.

Ehkäisy ja itsehoito

Osteoporoosin ehkäisyn pääperiaatteita ovat oikeanlainen ruokavalio, riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, tupakan ja alkoholin välttäminen, riittävä liikunta sekä loukkaantumisten ja kaatumisten ehkäisy.

D-vitamiini

D-vitamiinin saantisuositus tavallisille aikuisille on 10 mikrogramma vuorokaudessa ja iäkkäämmille (yli 75-vuotiaille) 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Osteoporoosia sairastaville ja riskialttiille henkilöille suositellaan 20–50 mikrogrammaa. 100 mikrogramman enimmäisannosta ei tulisi ylittää, sillä vitamiini on rasvaliukoinen ja täten varastoituu elimistöön aiheuttaen haittoja.

D-vitamiinilisistä D3-muoto on suositeltavin.

Kalsium

Keskivertoaikuisen kalsiumin saantisuositus on 800 mg vuorokaudessa. Osteoporoosille altteille, sitä sairastaville sekä iäkkäille suositellaan 1000–1500 mg. Hyviä lähteitä ovat rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet ja juustot, kala, kasviperäiset lähteet kuten soija ja pavut sekä kalsiumilla täydennetyt maitovalmisteiden tapaan käytettävät kasvipohjaiset tuotteet.

Maitotuotteita ja monipuolista ruokavaliota hyödyntävillä saanti on yleensä riittävää. Sen sijaan henkilöillä, jotka eivät käytä maitotuotteita tai kalsiumilla täydennettyjä maitovalmisteiden tapaan käytettäviä tuotteita, kalsiumin saanti voi jäädä vajaaksi. Tällöin varmistetaan riittävän kalsiumin saantia kalsiumlisillä.

Liikunta

Liikunnan tulisi olla luustoa ja lihaksia monipuolisesti kuormittavaa voima-, kestävyys- tai tasapaino­treenin muodossa vähintään 2 kertaa viikossa, mieluiten päivittäin. Liikkumista voi saada joko esim. kuntosalilla, jumppatunneilla, tanssitunneilla, urheilulajista, pihatyöstä, kävelystä, hiihdosta tai mistä tahansa lihaksia ja hengityselimistöä rasittavasta liikunnasta.

Vähäiselläkin päivittäisellä liikunnalla on valtava hyöty osteoporoosin ehkäisyyn.

Kaatumisen ehkäisy

Yksinkertaisetkin vinkit voivat olla avuksi.

  • Liukkaisiin ja pimeisiin paikkoihin, kuten vessoihin ja kylpyhuoneisiin, riittävästi valoa ja tukitankoja. Kylpyhuoneen suihkupaikka muun lattian kanssa samalla tasolle.
  • Portaissa varovasti, kaiteita hyödyntäen.
  • Käytä kotona vain liukumattomia mattoja. Liukuviin mattoihin alle liukumista estäviä liuskoja tai teippiä.
  • Käytä liukkailla keleillä kitka- tai pitopohjakenkiä tai kengissä nastoja / liukuesteitä.
  • Älä säilytä tavaroita ja ruokia liian korkealla. Suosi korkealla olevien tavaroiden poimimiseen tarttuvaa keppiä.

Asiantuntija
Farmasian opiskelija Yeasin Abdullah
Hyvän Mielen Apteekki Pähkinärinne

Kuva: Photographee.eu/stock.adobe.com