Ovathan allergiareseptisi voimassa?

Nenä vuotaa, silmät kutisevat ja on muutenkin tukala sekä tukkoinen olo. Allergiakausihan se sieltä lähestyy taas tuskaisan kovaa vauhtia.

Jopa joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergiasta. Siitepölykauden alkuun vaikuttaa ilmaston lämpötila. Mitä lämpimämpi kevättalvi ja kevät on, sitä aikaisemmin alkaa myös siitepölykausi.

Ensimmäisenä kevätkesällä oireita alkavat aiheuttaa lehtipuut, heinäkasvit puolestaan keskikesällä ja viimeisenä on vuorossa pujo. Toisilla oireet ovat lieviä ja menevät ohi melkein itsestään. Toiset taas saattavat tarvita allergialääkityksen koko allergiakauden yli käytettäväksi.

Ennen allergiakauden alkua on syytä muistaa tarkistaa tarvittavien reseptilääkkeiden tilanne. Omakanta-palvelusta pystyt tarkistamaan, ovatko allergialääkereseptisi vielä voimassa. Hanki uudet reseptit puuttuvien tilalle hyvissä ajoin, ja muista myös aloittaa näiden allergialääkkeiden käyttö riittävän ajoissa, jotta oireet eivät pääse yllättämään.

Tyynyliina kannattaa vaihtaa jopa päivittäin

Kortisoninenäsumutteet allergian hoidossa kuivattavat nenän limakalvoja. Limakalvojen hyvä kunto vähentää oireilua, joten lääkesumutteen rinnalle kannattaa ottaa kosteuttava nenäsumute. Muista annostella lääkesumute aina ennen kosteuttavan sumutteen käyttöä.

Silmien kutinaan saattaa auttaa allergialääkkeiden ja lääkesilmätippojen lisäksi kosteuttavat silmätipat. Ärtynyttä silmänympärysihoa voi hoitaa erilaisilla rauhoittavilla, silmänympärysiholle tarkoitetuilla voiteilla.

Allergiaoireita voi helpottaa lääkehoidon rinnalla monin tavoin. Illalla kotiin tullessa nenän voi huuhdella siitepölystä esimerkiksi nenäkannun avulla. Ulkoilu kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan – myös sateen jälkeen ilmassa on vähemmän siitepölyä.

Käy suihkussa ennen nukkumaan menoa ja huuhtele hiukset huolellisesti. Tyynyliina kannattaa vaihtaa jopa päivittäin. Myös ahkerampi siivoaminen siitepölykaudella kannattaa.

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Anna-Sofia Nivala
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: filins / stock.adobe.com