Pieni mutta vaarallinen peto

Hämähäkkieläimiin kuuluvia punkkeja eli puutiaisia esiintyy Suomessa lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Punkkitarkastuksesta kannattaa tehdä riskialueilla päivittäinen rutiini.

Suomessa puutiainen (lxodes ricinus) sekä ulkonäöltään samankaltainen taigapunkki (lxodes persulcatus) levittävät Lymen borrelioosia eli Lymen tautia sekä TBE:tä eli puutiaisaivokuumetta. Näistä Lymen tauti on selvästi yleisempi, ja vuosittain tuhannet sairastavat Suomessa sen primäärivaiheen.

Aikuisten puutiaisten sekä pienten, vaikeasti havaittavien nymfien levittämä Lymen borrelioosi on bakteeritauti, johon ei saa immuniteettia infektiosta huolimatta, vaan huonolla tuurilla kerran sairastunut voi saada taudin uudelleen. Bakteerin aiheuttamana tautina sitä voidaan hoitaa antibiootein, mutta rokotetta siihen ei toistaiseksi ole.

Borrelioosin ensimmäinen havaittava oire on puremakohdan ympärille kehittyvä rengasmainen punoitus. Hankalissa ihoalueissa, kuten ihopoimuissa, tämän havaitseminen voi olla vaikeaa, ja joskus punoitus saattaa olla koko ihottuma-alueella. Lääkäriin kannattaa mennä, mikäli puremakohtaan tulee viikon–kahden kuluessa laajeneva, yli viiden sentin läpimittainen rengas tai punoitus.

Hoitamattomana tartunnan saaneelle voi kehittyä hankalia myöhäisoireita, kuten niveloireita ja neurologisia oireita, joiden syntyminen voi viedä jopa vuosia ja jotka voivat kroonistua. Tauti olisikin tunnistettava mahdollisimman pian myöhempien oireiden estämiseksi.

Iho-oireet ovat yleensä helposti diagnosoitavissa, mutta taudin monimuotoisuuden takia diagnosointi ei aina ole helppoa, ja siihen tarvitaan myös laboratoriokokeita. Oireetonta puremaa ei tarvitse hoitaa.

TBE on viruksen aiheuttama, pahimmillaan hyvin vakava tauti. Tavalliset oireet ovat kuume, päänsärky sekä niskajäykkyys. Osalle sairastuneista voi tulla vakavampia aivo- ja hermosto-oireita. TBE:n hoitoon ei ole lääkettä, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

Apteekista apuvälineitä

Suomessa puutiaiskausi voi alkaa jopa helmikuussa ja kestää joulukuuhun – riippuen lämpötilasta. Puutiaiset viihtyvät kosteikossa sekä ruohikoissa, ja näillä alueilla iho kannattaa suojata pitkin hihoin ja lahkein. Riskialueilla päivittäiseksi rutiiniksi kannattaa opetella ihon tarkistus, sillä punkin purtua infektioriski suurenee ajan kuluessa. Borrelioosissa tartunta tapahtuu 12–72 tunnin kuluessa puremasta, puutiaisaivokuumeessa jo minuuteissa.

Apteekeista on saatavana erilaisia punkinpoistoon tarkoitettuja apuvälineitä, mikäli punkin irrottaminen sormin ei onnistu. Muistathan tehdä päivittäisen punkkitarkistuksen myös ulkona liikkuville lemmikeille!

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Johanna Peura
Hyvän Mielen Apteekki Lahti
Kuva: Oliver Seidel / stock.adobe.com