”Pimeähormonilla” parempaan uneen

Melatoniinitabletti tulee ottaa illalla ajoissa. Vaihtoehtoja apteekin hyllyssä riittää, ja autammekin etsimään juuri Sinulle oikean.

ASIANTUNTIJAT

Irma Hyppönen, farmaseutti
Suvi Savolainen, proviisori
Maria Ivars, apteekkari
Hyvän Mielen Apteekki Myllypuro

Melatoniini on elimistön unihormoni, jonka tehtävä on säädellä vuorokausirytmiä. Melatoniinitabletteja on ilman reseptiä saatavilla (aikuisille) laaja valikoima eri vahvuisia, mutta pääperiaate on selkeä: Tarkoitus on käyttää miedointa mahdollista avun tuovaa annostusta.

Tabletteja voi käyttää lievittämään aikaerorasitusta tai helpottamaan nukahtamista lievissä unihäiriöissä. Kokemuksemme mukaan yleinen virhe on tabletin ottaminen liian myöhään illalla. Oikean ajan voi laskea helposti: Jos toiveena on nukkua klo 23–07, on uni puolivälissä klo 03. Melatoniinia tulisi ottaa kuusi tuntia ennen unen puoliväliä, joten tabletti tulisi ottaa viimeistään klo 21.

PITKÄVAIKUTTEINEN VAI TAVALLINEN TABLETTI?

Elimistö erittää melatoniinia illalla pimeän tultua, ja siksi se tunnetaan kansankielellä myös ”pimeähormonina”.

Melatoniinia on saatavilla pitkävaikutteisina ja tavallisina tabletteina. Pitkävaikutteiset vapauttavat melatoniinia hitaammin ja jäljittelevät siten paremmin elimistön omaa hormonituotantoa.

Iän myötä melatoniinin eritys heikkenee, jolloin voi olla tarpeen käyttää vahvempaa ja pitkävaikutteisempaa tuotetta.

Tavallinen tabletti sopii erityisesti aikaerorasituksen aiheuttamiin ongelmiin ja nukahtamisvaikeuksiin. Pitkävaikutteinen taas saattaa auttaa paremmin yöllisiin heräämisiin.

Tabletteja on saatavilla nieltävinä ja imeskeltävinä, ja osaa myydään myös aminohapoilla (stressiä vähentävä ja unenlaatua parantava L-teaniini) tai kasviuutteilla (mm. rohtopassio, tuliunikko ja sitruunamelissa) tuettuina yhdistelmävalmisteina.

Yötyötä tekevät kärsivät usein uniongelmista, mutta tulisi muistaa, ettei melatoniinia saa ottaa aamulla.

Kuva: Prostock-studio / stock.adobe.com