Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joilla on tutkitusti terveydelle edullisia vaikutuksia. Ne kiinnittyvät suolen pintaan ja auttavat palauttamaan suoliston normaalin mikrobitasapainon.
Ihmisen suolistossa elää noin 1,5 kg verran bakteereja, mutta määrää tärkeämpää on laatu. Bakteeriflooramme koostumus vaikuttaa sekä fyysisiin että henkisiin ominaisuuksiimme ja moniin sairauksiimme.
Suolistossa elävät bakteerikannat ja niiden määrät vaihtelevat suuresti yksilöiden välillä muun muassa iästä, ruokavaliosta ja elinympäristöstä riippuen. Suoliston hyvät bakteerit pilkkovat ravintoaineita paksusuolessa ja tuottavat terveysvaikutteisia yhdisteitä, esimerkiksi vitamiineja ja rasvahappoja. Ne myös vaikuttavat immuunijärjestelmän kehittymiseen, säätelyyn ja ylläpitoon jo vauvasta lähtien.
Bakteerien epätasapaino on viime vuosina liitetty monien sairauksien, esimerkiksi allergioiden, Chronin taudin ja Alzheimerin taudin syntymekanismeihin ja se saattaa aiheuttaa ylipainoa sekä mielenterveyden häiriöitä.
Suolistossa on jatkuvasti hyvien mikrobien lisäksi huonoja mikrobeja. Antibioottikuuri, matkustelu tai ruokavalion muutokset voivat järkyttää hyvien ja huonojen bakteerien tasapainoa, jolloin seurauksena voi olla erilaisia vatsaoireita. Probioottivalmisteilla voidaan auttaa suoliston järkkynyttä mikrobitasapainoa palautumaan normaaliksi.
Yleisimmin probiootit ovat hiivoja tai maitohappobakteereita, kuten lactobasillukset ja bifidobakteerit. Eniten tutkittuja probiootteja ovat Lactobacillus rhamnosus ja Lactobacillus reuteri -bakteerien sekä Saccharomyces boulardii -hiivan tietyt kannat.
Lähteet: SIC!, Terveyskirjasto, Lääkärilehti
Teksti: Pauliina Nyberg, proviisori, Hyvän Mielen Apteekki Hervanta