Ehkäise korvamurheita:

Puhdista nappikuulokkeet

Pienet nappikuulokkeet ovat monin tavoin käteviä, mutta niitä kiittelevät myös bakteerit.

Kuulokkeiden käyttö häiritsee korvakäytävien tuulettumista sekä nostaa lämpötilaa ja kosteutta. Bakteerit pitävät kosteista olosuhteista, ja korvakäytävään voi muodostua kipeä tulehdus.

Kuppikuulokkeissa ilma vaihtuu nappikuulokkeita paremmin. Nappikuulokkeisiin kerääntyy mm. pölyä, hikeä, korvavahaa ja kuollutta ihoa, joten ne tulisi puhdistaa päivittäin esimerkiksi linssinpuhdistusnesteeseen kostutetulla paperilla tai puhdistuspyyhkeellä.

Matalakin melutaso häiritsee unta

Melu on ääntä, jonka ihminen kokee ei-toivottuna ja häiritsevänä. Jokainen kokee melun yksilöllisesti: toiselle kuulokkeista virtaava musiikki voi olla rauhoittavaa, mutta toiselle se voi olla melua, vaikka äänen taso olisikin normaali.

Melua mitataan desibeleillä (dB), joka on logaritminen äänenvoimakkuuden yksikkö. Jokaista kymmentä yksikköä kohden äänenvoimakkuus aina kymmenkertaistuu, esimerkiksi 40 dB ja 80 dB välinen ero on siis 10 000-kertainen. Puiden lehtien havinan voimakkuus on noin 10–30 desibeliä, tietokone voi hurista 30–50 desibelin voimakkuudella ja liikenteen melu on tyypillisesti 70–85 desibeliä.

Melu voi aiheuttaa kuulon heikkenemistä ja korvien soimista eli tinnitusta. Lyhytaikainen voimakkaalle melulle altistuminen voi aiheuttaa tilapäisen kuulonaleneman, joka levon jälkeen palautuu normaalitasolle. Kuulovaurio syntyy, kun toistuvasti altistutaan yli 85 dB:n melulle ilman kuulosuojaimia. Pysyvät kuulovauriot johtuvat sisäkorvaan aiheutuneista, parantumattomista vammoista.

Jo matala melutaso häiritsee unta ja suorituskykyä sekä vaikuttaa mielialaan. Melu häiritsee oppimista ja aiheuttaa vaikeuksia viestiä, jolloin lisääntyy myös onnettomuusriski. Väestötutkimuksissa kohonnut verenpaine näyttää yleisemmältä meluherkillä ihmisillä, ja heillä saattaa olla jopa suurempi riski kuolla sydänsairauksiin.

Kun melutaso on jatkuvasti yli 30–40 desibeliä, sillä on jo vaikutuksia uneen. Melu saattaa vaikeuttaa nukahtamista ja herättää kesken unien, mutta ihmisen elimistö reagoi meluun, vaikkei siihen heräisi. Tiedostamattomat vaikutukset ovat havaittavissa mm. sydämen sähköisessä toiminnassa verenpaineen ja sydämen sykkeen nousuna, hengityksen nopeutumisena ja lisääntyneenä liikehdintänä.

Melu siis heikentää unen laatua muuttamalla unen vaiheiden luonnollista rytmiä, unen syvyyttä ja kestoa, minkä huomaa seuraavana aamuna väsymyksenä ja suorituskyvyn laskuna.

Pyri rajoittamaan kuulokkeiden äänentasoa

Kuulovaurioita voi aiheutua kovaäänisen musiikin kuuntelusta. Jos kuuntelet musiikkia kuulokkeilla, käytön turvallisuus riippuu äänenvoimakkuuden lisäksi kuunteluajan pituudesta ja kuunteluympäristöstä.

Melualtistuksen taso ylittää työpaikoille asetetut melurajat jo, kun kuuntelee viisi tuntia viikossa suurilla äänenvoimakkuuksilla (yli 89 dB). Usein äänenvoimakkuutta tulee nostettua huomaamattomasti esimerkiksi hälyisessä paikassa oleskellessa, jotta ympäristön äänet peittyisivät.

Kuppikuulokkeet vaimentavat jonkin verran ympäristön ääniä ja ovat tässä mielessä nappikuulokkeita parempi vaihtoehto. Pyri siis rajoittamaan kuulokkeiden käyttöä ja vähentämään äänenvoimakkuutta. Kovien äänitasojen jälkeen on hyvä pitää lepohetki, jotta kuulo pääsee palautumaan rasituksesta.

ASIANTUNTIJA
Apteekkari Helena Jalonen
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: ViDi Studio / stock.adobe.com