Ravinnon ja aivojen liitto

Suolistollamme on monta tehtävää: se sulattaa syömämme ruoan, ottaa ravintoaineet talteen, toimii osana immuunipuolustusta sekä tuottaa erilaisia elimistölle tärkeitä välittäjäaineita. Ravinto vaikuttaa muun muassa jaksamiseen ja mielialaan. Kun syömme joka päivä sateenkaaren värit, aivommekin ilahtuvat!

Suolisto ja aivot ovat yhteydessä toisiinsa hermostomme kautta. Keskeinen rooli yhteydenpidossa on suolistossamme elävillä mikrobeilla, joita ovat mm. bakteerit, virukset ja sienet. Tämä mikrobisto pystyy valmistamaan erilaisia hermoston tarvitsemia viestiaineita. Syömällämme ravinnolla on suuri merkitys siihen, millainen mikrobisto suolistossamme asustaa, ja millaisia viestiaineita mikrobisto tuottaa.

Ravinnosta iloa

Suolisto pystyy säätelemään stressihormonien tuotantoa ja esimerkiksi onnellisuushormoniksi kutsutusta serotoniinista yli 95 % tuotetaan suolistossa. Suolistomikrobit pystyvät myös valmistamaan ravintokuidusta lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka voivat suojata masennukseen ja muihin sairauksiin liittyvältä tulehdustilalta.

Monipuolinen mikrobikanta

Jokaisen suoliston mikrobikanta on yksilöllinen ja monimuotoinen. Suolistossa asustaa satoja eri bakteerilajeja ja miljardeja mikrobeja. Tämä on terveyden kannalta hyvä asia, sillä moniin sairauksiin liittyy normaalia yksipuolisempi suolistomikrobikanta tai suoliston bakteerikannan epätasapaino. Onneksi jokainen voi hoitaa omaa suolistomikrobistoaan arkipäivän fiksuilla ruokavalinnoilla.

Näin lisäät suoliston mikrobiston lajikirjoa:

  • Tarjoa suolistolle kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyväviljaa, palkokasveja ja papuja; kuitupitoinen ruoka on mieluista ravintoa suoliston hyville bakteereille. Syö vähintään 25 grammaa vuorokaudessa.
  • Erilaiset hapatetut ruoat toimivat hyödyllisten bakteerien eli probioottien lähteenä ravinnossa. Tuttuja probiootteja ovat esimerkiksi maitohappobakteerit ja bifidobakteerit. Probioottien lähteenä voivat toimia myös erilaiset probioottivalmisteet, joita saa apteekista.
  • Valitse erivärisiä kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Kasvikunnan tuotteissa on paitsi kuitua, myös polyfenoleita, jotka voivat lisätä hyvien bakteerien osuutta suolistossa.
  • Tulehdusta alentavat Omega-3-rasvahapot edistävät suoliston mikrobikannan hyvinvointia. Omega-3-rasvahappojen hyviä lähteitä ravinnossa ovat esimerkiksi rasvaiset kalat, saksanpähkinät ja erilaiset kasviöljyt, kuten rypsi-, camelina- ja pellavansiemenöljyt.
  • Kasvikunnan tuotteiden, kuidun ja hyvien rasvojen lisääminen omaan ruokavalioon on monin tavoin eduksi suoliston mikrobikannalle. Se voi edistää aivoterveyttämme ja suojata eri sairauksilta.

Valitsemalla terveellisiä vaihtoehtoja lautaselle aivotkin voivat hyvin!

Asiantuntija: Pia Mustajoki, elintarviketieteiden maisteri, ravitsemustiede