Suolistollamme on monta tehtävää: se sulattaa syömämme ruoan, ottaa ravintoaineet talteen, toimii osana immuunipuolustusta sekä tuottaa erilaisia elimistölle tärkeitä välittäjäaineita. Ravinto vaikuttaa muun muassa jaksamiseen ja mielialaan. Kun syömme joka päivä sateenkaaren värit, aivommekin ilahtuvat!
Suolisto ja aivot ovat yhteydessä toisiinsa hermostomme kautta. Keskeinen rooli yhteydenpidossa on suolistossamme elävillä mikrobeilla, joita ovat mm. bakteerit, virukset ja sienet. Tämä mikrobisto pystyy valmistamaan erilaisia hermoston tarvitsemia viestiaineita. Syömällämme ravinnolla on suuri merkitys siihen, millainen mikrobisto suolistossamme asustaa, ja millaisia viestiaineita mikrobisto tuottaa.
Suolisto pystyy säätelemään stressihormonien tuotantoa ja esimerkiksi onnellisuushormoniksi kutsutusta serotoniinista yli 95 % tuotetaan suolistossa. Suolistomikrobit pystyvät myös valmistamaan ravintokuidusta lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka voivat suojata masennukseen ja muihin sairauksiin liittyvältä tulehdustilalta.
Jokaisen suoliston mikrobikanta on yksilöllinen ja monimuotoinen. Suolistossa asustaa satoja eri bakteerilajeja ja miljardeja mikrobeja. Tämä on terveyden kannalta hyvä asia, sillä moniin sairauksiin liittyy normaalia yksipuolisempi suolistomikrobikanta tai suoliston bakteerikannan epätasapaino. Onneksi jokainen voi hoitaa omaa suolistomikrobistoaan arkipäivän fiksuilla ruokavalinnoilla.
Valitsemalla terveellisiä vaihtoehtoja lautaselle aivotkin voivat hyvin!
Asiantuntija: Pia Mustajoki, elintarviketieteiden maisteri, ravitsemustiede