Riittääkö rautaa?

Rauta on olennaisen tärkeä jokaisen elimistölle. Sitä ei ole syytä tankata liikaa, mutta riittävistä määristä on syytä pitää huolta.

Raudalla riittää elimistössämme tärkeitä tehtäviä.

Se edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä edistää normaalia hapen kuljetusta kehossa. Lisäksi rauta edistää normaalia kognitiivista toimintaa, energia-aineenvaihduntaa sekä immuunijärjestelmän toimintaa ja vieläpä osallistuu solujen jakautumisprosessiin.

Lähes hengästyttävä lista, ja kaikki raudan hyväksyttyjä terveysväitteitä EU:ssa. Siksipä raudan riittävään saantiin on oleellisen tärkeää kiinnittää huomiota. Ravinnosta rautaa saadaan tehokkaimmin lihasta, joten kasvissyöjillä raudan saamisen huomioinnin tärkeys korostuu.

Tarve käyttää rautavalmistetta puolestaan syntyy, kun henkilöllä todetaan raudanpuute, joka voi johtua raudan menetyksestä tai lisääntyneestä raudantarpeesta. Syy puutteeseen pitää aina selvittää.

Raudan menetys johtuu hedelmällisessä iässä olevilla naisilla useimmiten kuukautisvuodosta. Toisaalta raskauden ja imetyksen aikana raudan tarve korostuu. Nämä ovat niin sanotusti normaaleja ja selviä syitä lisäraudan tarpeelle.

Miehillä ja hedelmällisen iän ylittäneillä naisilla raudanpuute ei ole normaalia, ja syynä ovatkin yleisimmin suolistoverenvuodot (mahahaava, kasvain, peräpukamat) tai imeytymishäiriö, kuten keliakia. Joskus myös kasvuikäiset saattavat tarvita rautalisää.

Runsas liikuntakin voi vaatia rautalisää

Terveillä, runsaasti liikuntaa harrastavilla miehillä ja naisilla saattaa niin ikään ilmetä rautalisän tarvetta. Lisäksi yksipuolisesti tai niukasti syövät vanhukset voivat kärsiä raudanpuutteesta.

Raudanpuutteella, joka todetaan ferritiinimäärää mittaavalla verikokeella, on tapana aiheuttaa anemiaa. Elimistössä anemian oireet ovat väsymystä, päänsärkyä, korvien huminaa, kielikipua, kipua niellessä tai kynsien haurastumista. Sykkeen nousu ja hengästyminen aiempaa helpommin ovat myös eräitä oireita, ja anemia voi lisäksi pahentaa sydän- ja keuhkosairauksien oireita.

Anemian hoidossa lisärauta annetaan yleensä suun kautta. Rautatasot saadaan korjattua muutaman kuukauden kuurilla, mutta rautavarastojen täydentämiseksi raudan syömistä on jatkettava jopa puoli vuotta.

Haastavaa rautahoidossa on, että rautalisä aiheuttaa melko usein ripulia tai ummetusta, pahoinvointia ja vatsakipuja. Siedettävyyttä voi yrittää parantaa totuttamalla vatsaa rautaan vähitellen suurenevalla annoksella, ottamalla rauta useammassa erässä päivän aikana tai joka toinen päivä.

Rautamuodoista apteekin ostetuimmat ovat rautaglysiinisulfaatti ja rautabisglysinaatti (esim. Ferrion ja Vitaali Rauta). Näistä rauta imeytyy parhaiten tyhjään mahaan otettuna, mikä tuottaa osalle käyttäjistä ongelmia.  Rautahydroksidipolymaltoosikompleksi taasen voidaan ottaa ruokailun yhteydessä, jolloin saatetaan välttyä vatsavaivoilta.

Kapseleiden ja nesteiden lisäksi saatavilla on myös suusuihke
(APTEEKKI Rautasuihke), josta rauta imeytyy posken limakalvoilta.

Uusi rautalisä ei aiheuta vatsavaivoja

Uusin rautalisistä on sukrosomiaalinen rauta (SiderAL), jonka siedettävyyttä on saatu hiottua ”pakkaamalla” rauta siten, ettei se ole kosketuksissa kehon limakalvojen kanssa eikä näin ollen aiheuta vatsavaivoja. Tämä sucrosome-niminen ”pakkausmateriaali” kestää vatsahappoja ja hajoaa imeydyttyään suolistosta. Lisäksi sen avulla rautapyrofosfaattimuodossa oleva rauta imeytyy hyvin.

Suun kautta toteutetussa rautahoidossa vältetään infuusioon liittyvät riskit (mm. anafylaktinen reaktio).

Huomioitavaa on, että turhaa rautalisää ei ole aiheellista käyttää, jos erityisiä syitä tai alttiutta raudanpuutokselle ei ole ja hemoglobiini- sekä ferritiinivarastot ovat normaalit, koska sen on huomattu altistavan esim. valtimonkovettumataudille.

Ylisuurista kerta-annoksista (lapsille jo yhdestä grammasta) seuraa akuutti myrkytys.

ASIANTUNTIJA

Farmaseutti Jonna Kiri
Hyvän Mielen Apteekki Lappeenranta

Kuva: tussik / stock.adobe.com