Ruuansulatusvaivoja? Näin rauhoitat ”kesävatsan”

On taas aika nauttia kesän herkuista. Näillä vinkeillä pidät mielen ohella vatsankin tyytyväisenä!

Kesälomalla päivärytmi ja sen myötä ruokarytmikin usein muuttuvat. Epäsäännöllinen ruokailu saattaa aiheuttaa vatsanväänteitä, kuten ummetusta ja närästystä. Kannattaakin pyrkiä syömään myös kesällä tasaisin väliajoin.

Vaikka helle veisi ruokahalun, voi lämpimän aterian korvata esimerkiksi smoothiella tai raikkaalla salaatilla. Apteekista on saatavana myös pirtelömäisiä tai mehumaisia täydennysravintojuomia.

Jos ummetus kuitenkin iskee, kannattaa lisätä ruokalistalle kuituja sisältäviä elintarvikkeita, kuten ruisleipää, kasviksia ja siemeniä. Voit myös napata valmiin, yleensä psylliumia sisältävän kuitulisän apteekista. Muista myös huolehtia riittävästä vedenjuonnista: päivässä tulisi juoda noin 1–1,5 litraa nesteitä, helteellä hikoillessa vielä enemmän.

Kesän grilliherkut ovat usein rasvaisia ja tuhteja ja aiheuttavat siksi herkästi närästystä. Närästys oireilee korventamisena ja mahanesteen nousuna ruokatorveen. Närästystä voi helpottaa itsehoitolääkkeillä, kuten mahahapon määrää vähentävillä valmisteilla tai mahahappoja neutraloivilla antasideilla. Neuvomme apteekissa mielellämme oikean valmisteen kuhunkin tilanteeseen.

Jos puolestaan tuntuu, ettei raskas ateria sula vatsassa tai vatsa turpoaa, voi kokeilla apteekista saatavia entsyymivalmisteita. Ruuansulatusta edistää myös huolellinen pureskelu, koska tällöin syljen sisältämät ruuansulatusentsyymit pääsevät jo käynnistämään ruuan pilkkoutumisen. Ruuansulatus kiittää myös, kun muistat huolehtia kasvisten saannista kesälläkin.

Muista huolehtia kylmäketjusta

Lämpimällä säällä on erityisen tärkeää huolehtia, ettei elintarvikkeiden kylmäketju pääse katkeamaan matkalla kotoa tai kaupasta kesämökille. Lämpimässä ruokamyrkytysbakteerit lisääntyvät, ja näitä bakteereja sisältävän elintarvikkeen nauttimisen jälkeen voi seurauksena olla ripulointia ja oksentelua. Vatsataudin iskiessä kannattaa syödä hyvin sulavia ruokia, kuten banaania tai hapanmaitotuotteita, pieniä määriä kerrallaan.

Nestetasapainosta tulee huolehtia vatsataudissa erityisen huolella, ja avuksi voi ottaa suoloja ja sokeria sisältävän, poretablettina tai veteen sekoitettavana jauheena olevan nesteytysvalmisteen.

ASIANTUNTIJA

Farmaseutti Kaisa Koukkari
Hyvän Mielen Apteekki Nurmes
Kuva: chajamp / stock.adobe.com