Saahan koululaisesi tarvittavat vitamiinit?

Koulut ovat taas alkaneet, ja syksy lähestyy vääjäämättä. On siis syytä varmistaa, että lapset saavat riittävästi ravintolisiä.

Lapsen normaalin kasvun ja kehityksen tueksi voidaan käyttää vitamiineja ja hivenaineita. D-vitamiinilisää suositellaan Suomessa ympäri vuoden kaikille lapsille kahden viikon iästä aina 18 ikävuoteen saakka.

Muut vitamiinit ja hivenaineet voi saada monipuolisesta ruoasta, kunhan lapsi syö hyvin ja ravitsemussuositusten mukaisesti. Jos esimerkiksi allergiat rajoittavat ruokavaliota, voi vitamiini- tai hivenainelisä olla tarpeellinen. Monivitamiinivalmistetta pakkauksen ohjeen mukaisesti käyttämällä voi turvallisesti varmistua, että lapsi saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Elimistö hyödyntää vitamiineista ja hivenaineista vain tarvitsemansa määrän ja loput poistuvat kehosta tai varastoituvat.

Vitamiinien ja hivenaineiden saantisuosituksen muuttuvat iän ja kehitysvaiheen mukaan. Eri-ikäisille lapsille ei kuitenkaan ole eri valmisteita, vaan sama lasten monivitamiini käy kaikille yli kolmevuotiaille. Noin 14-vuotiaasta lähtien saantisuositukset ovat jo lähellä aikuisten suosituksia, jolloin voikin halutessaan siirtyä aikuisten nieltävään valmisteeseen.

Kasvuvaihe lisää kalsiumin ja raudan tarvetta

Kalsiumin ja raudan tarve voi kasvaa nopean kasvuvaiheen myötä. Erityisen tärkeä vaihe kasvussa on 11–14 vuoden ikä, jolloin rautaa tarvitaan lihasmassan kasvuun ja verimäärän lisääntymiseen.

Rauta on olennainen rakennusaine myös lihassolujen myoglobiinin muodostuksessa. Myoglobiini on lihassolujen happea välittävä aine, joten kovaa kestävyysliikuntaa harrastavat nuoret saattavat tarvita ajoittaista rautalisää.

Kalsiumin saanti murrosiän kasvupyrähdyksessä puolestaan vaikuttaa luuston tulevaan maksimivahvuuteen, joka saavutetaan 20 ikävuoteen mennessä. Lapsen on hyvä käyttää kalsiumlisää, jos ruokavalioon ei kuulu maito tai maitovalmisteet. Nykyään on saatavilla useita kalsiumvalmisteita, jotka varmasti maistuvat myös lapsille.

Kun koulut alkavat, myös syysflunssat lisääntyvät. Vastustuskykyä tukee moni ravintoaine, kuten C- ja D-vitamiinit, rauta, seleeni ja sinkki. Maitohappobakteereja voi antaa lapselle, kunhan noudattaa pakkauksen ohjetta. Jos lapsi ei syö kalaa tai saa pehmeitä rasvoja esimerkiksi kasviöljyistä, pähkinöistä tai siemenistä, voi antaa omega-3-valmistetta. Lapsille on olemassa omia, hyvänmakuisia omega-valmisteita.

ASIANTUNTIJA
Apteekkari Helena Jalonen
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: 9dreamstudio / stock.adobe.com