Satunnainen tippa ei tapa – eikä sitä kannata hävetä

Jopa puolet naisista kokee elämänsä jossain vaiheessa satunnaista virtsankarkailua eli virtsainkontinenssia. Altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi raskaus, synnytys, ylipaino, ummetus sekä runsas tupakointi. Iän myötä vaiva lisääntyy erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Taustalla voi joskus olla myös jokin neurologinen sairaus.

Naisilla inkontinenssi luokitellaan neljään päätyyppiin.
– Ponnistusinkontinenssissa pieni määrä virtsaa karkaa fyysisen rasituksen tai ponnistuksen, kuten aivastuksen, yhteydessä.
– Pakkoinkontinenssissa tulee voimakas tarve virtsata, ja rakko tyhjenee usein kokonaan.
– Sekatyyppinen inkontinenssi on edellä olevien yhdistelmä.
– Ns. ylivuotoinkontinenssi puolestaan liittyy rakon tyhjenemishäiriöön, jolloin rakko ei tyhjene normaalisti.

Satunnaista virtsankarkailua ei tarvitse hoitaa. Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli oireet ovat jatkuvia tai haittaavat muuten elämää. Virtsankarkailua voidaan hoitaa tyypistä riippuen leikkauksella tai lääkityksellä, jonka teho arvioidaan säännöllisesti.

Apteekista paikallisestrogeeniä

Vaihdevuosien jälkeiseen virtsankarkailuun voi kokeilla myös apteekista ilman reseptiä saatavia paikallisestrogeenivalmisteita, jotka vahvistavat emättimen limakalvoja. Näillä voidaan ehkäistä myös virtsatietulehduksia, jotka voivat liittyä pakkoinkontinenssiin.

Lantionpohjan lihaksia kannattaa vahvistaa kotikonstein säännöllisillä lihasharjoituksilla, ja tämä kannattaakin aloittaa vaivojen ennaltaehkäisemiseksi jo nuorena. Lihasharjoituksia kannattaa tehdä erityisesti synnytyksen jälkeen, sillä lantionpohjanlihakset löystyvät raskauden aikana.

Virtsankarkailusta kärsivän kannattaa suosia liikuntalajeja, joissa lantionpohjan lihaksia pystyy supistamaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kävely, pyöräily ja pilates. Sen sijaan lantionpohjaa kuormittavia lajeja (kuten juoksu ja aerobic) kannattaa välttää. Rakkoa voi myös kouluttaa ns. rakkoharjoituksilla, joiden avulla pyritään pidentämään tiheän virtsaamisen välejä sekä parantamaan virtsanpidätyskykyä. Ylipainoisilla laihduttamisen on todettu myös vähentävän oireilua.

Säännöllistä vatsantoimintaa kannattaa ylläpitää riittävällä kuidun saannilla ummetuksen ehkäisemiseksi.

Laaja valikoima suojia

Apteekeissa myydään virtsankarkailuun tarkoitettuja, herkällekin iholle sopivia inkontinenssisuojia, jotka sitovat tehokkaasti hajun ja kosteuden. Valinnanvaraa on ohuista, näkymättömistä pikkuhousunsuojista hyvin imukykyisiin housuvaippoihin. Suojista kannattaa iho-ongelmien ehkäisemiseksi valita sopivan imutehon lisäksi omalle vartalolle sopiva malli ja koko. Apteekeista on saatavana myös vuodesuojia.

Lantionpohjan lihasten jumppaohjeet

  • Helppo kotitesti jumpattavien lihasten löytämiseen on joko katkaista virtsasuihku kesken virtsaamisen tai supistamalla emätintä, virtsaputkea sekä peräaukkoa samanaikaisesti joko istuen tai seisten.
  • Jumpan voi tehdä missä vain, joten esimerkiksi automatkat ja kotiaskareiden tekeminen kannattaa hyödyntää. Jumppahetkeäsi ei huomaa kukaan muu!
  • Lantionpohjan lihasharjoitukset kannattaa muistaa synnytyksen jälkeen.
  • Kevyessä harjoituksessa supista kevyesti 10–20 sekuntia. Tee toistoja 10 kertaa, välillä rentoutuen. Tätä harjoitusta voi tehdä esimerkiksi kävellessä ja istumasta ylös noustaessa. Muista hengittää myös supistamisen aikana!
  • Nopeusharjoittelussa supista ja rentouta lantionpohjaa 10 kertaa niin voimakkaasti ja nopeasti kuin pystyt. Tätä voi harjoitella esimerkiksi yskäisyn tai niistämisen yhteydessä (aloita supistus ennen yskäisyä).
  • Voimakkaassa harjoituksessa vuorottele voimakasta supistusta ja rentoutumista siten, että supistat voimakkaasti 5–10 sekuntia, jonka jälkeen rentoudut 10–20 sekuntia. Tee 5–10 toistoa, esimerkiksi portaita noustessa.
  • Tee harjoituksia 1–2 kertaa päivässä 1–3 kuukauden ajan ja tämän jälkeen säännöllisesti pari kertaa viikossa lihaskunnon säilyttämiseksi.
  • Ota yhteys lääkäriin, mikäli harjoittelu aiheuttaa kipua tai et saa apua kahden kuukauden harjoittelusta huolimatta.

Jumppaohjeiden lähde: Lääkärikirja Duodecim:
Virtsankarkailu – harjoitteluohje

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Johanna Peura
Hyvän Mielen Apteekki Lahti
Kuva: cloud7days / stock.adobe.com