Diabeetikon kannattaa hoitaa pienetkin jalkojen ihovauriot infektioriskin vuoksi nopeasti.
Syylät ovat papilloomaviruksen aiheuttamia hyvälaatuisia ihomuutoksia. Syyliä voi esiintyä ympäri kehoa, mutta tavallisimpia ne ovat käsissä ja jaloissa. Syylät paranevat usein itsestään, kun elimistön vasta-ainetuotanto niitä vastaan käynnistyy, mutta paranemista voidaan nopeuttaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla.
Syylän pinta on useimmiten ihosta koholla, pinta on karhea ja siinä näkyy pistemäisiä verisuonia. Erityisesti jalkapohjissa päkiän ja kantapään alueilla syylät esiintyvät laakeina mattoina.
Jalkapohjissa syylät painuvat ihon sisään ja voivat olla kivuliaita. Jalkapohjasyylän ympärille muodostuu usein känsä eli kovettuma – syylä ja känsä voivat siis käytännössä esiintyä yhtä aikaa.
Känsä syntyy hankauksen tai paineen seurauksena jalkoihin useimmiten päkiään, varpaaseen tai varpaanväliin. Tavallisen känsän kohta tuntuu paksummalta, se on sileä ja kasvaessaan sisäänpäin se alkaa aiheuttaa kipua. Känsä ei parane itsestään, joten sitä kannattaa hoitaa apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla.
Syylien hoidossa tärkeää on syylän mekaaninen ohentaminen esim. hiekkapaperilla tai hohkakivellä 2–3 kertaa viikossa pesun jälkeen. Ohennetuille syylille levitetään kuorivaa salisyylihappo-maitohappovalmistetta kerran päivässä iltaisin.
Valmisteita on geeli- ja liuosmuodossa (esim. Verruxin). Tärkeää on tauoton, 1–3 kuukauden mittainen hoito. Apteekista on saatavilla myös syyliä jäädyttäviä kyniä, jotka voivat tehota ohuemmilla ihoalueilla oleviin syyliin, mutta jalkapohjien syyliin teho on huonompi.
Känsien hoidossa tärkeintä on selvittää, mistä känsien alkuperä johtuu eli paineen vähentäminen. Tarpeeksi tilavien kenkien käyttö ehkäisee känsiä ja muitakin jalkavaivoja.
Apteekista saatavilla kuorivilla valmisteilla ja laastareilla saadaan kovettumaa pehmitettyä, minkä jälkeen kovettuma vähitellen häviää. Jalat on hyvä rasvata iltaisin jalkavoiteilla ja ennaltaehkäistä näin kovettumien muodostumista.
Jalkahoitajalle tai lääkärille on hyvä lähteä, jos känsän poisto ei itsehoitokonsteilla onnistu. Diabeetikon tulee huolehtia erityisesti jalkojen hyvinvoinnista ja hoitaa pienetkin jalkojen ihovauriot nopeasti kuntoon infektioriskin vuoksi.
Lähteet: Duodecim terveyskirjasto ja Terveysportti
ASIANTUNTIJA
Apteekkari Maarit Turrek
Hyvän Mielen Apteekki Nurmes
Kuva: Kaspars Grinvalds / stock.adobe.com