Talven tärkeät vitamiinit

Loppuvuoden pimeydessä moni taas muisti, kuinka paljon vitamiinit tai niiden puute voivat vaikuttaa mielialaan ja vireyteen. Harva meistä syö niin monipuolisesti, että vitamiinien ohjeelliset määrät täyttyisivät lautaselta ja laseista päivittäin.

D-vitamiini

D-vitamiinin tarve korostuu talvella, kun auringonvaloa ei ole riittävästi. Kyseessä on rasvaliukoinen vitamiini, joten se tehoaa paremmin rasvaa sisältävän ruoan kanssa otettaessa. D:n tärkein luonnollinen lähde on kala, etenkin lohi, silakka ja siika. Kasveissa ei esiinny D-vitamiinia, mutta maitovalmisteisiin sitä on lisätty.

D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, minkä tärkeys korostuu näin pandemia-aikana.

C-vitamiini

C-vitamiini eli askorbiinihappo on elintärkeä. Vähäinen C-vitamiinin saanti voi altistaa infektioille, kuten flunssalle, ja mahdollisesti kakkostyypin diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille.

Antioksidanttina se suojaa elimistöä hapettumiselta ja parantaa raudan imeytymistä ja siten jaksamista. Fyysinen rasitus, stressi, imetys ja tupakointi puolestaan lisäävät C-vitamiinin tarvetta.

C-vitamiinia löytyy myös pitkävaikutteisena versiona, jolloin elimistö pystyy hyödyntämään sitä helpommin. C on vesiliukoinen, joten yliannostuksen vaara on pieni.

Sinkki

Sinkki parantaa vastustuskykyä ja vaikuttaa aivojen kehitykseen. Sinkkiä saa viljasta, lihasta, maidosta sekä siemenistä ja pähkinöistä. Yleensä sinkin saanti tulee turvattua perusruoan kautta.

Nielussa vaikuttava sinkkiasetaatti iskee viruksiin ja voi siten lyhentää ja helpottaa flunssaa. Käyttö tulisi aloittaa heti ensioireiden ilmestyttyä. Vuorokausiannostus on 80 milligrammaa, joten hereillä ollessa tabletti tai suusuihke tulisi ottaa parin tunnin välein. Kuurin olisi hyvä kestää 3–7 päivää.

Syömistä ja juomista tulisi välttää heti sinkkitabletin suussa sulamisen jälkeen.

C- ja D-vitamiinia sekä sinkkiä löytyy myös yhdistelmävalmisteina.

Maitohappobakteerit

Maitohappobakteereja määrätään usein antibioottikuurien yhteyteen, mutta niistä on hyötyä muulloinkin. Probiootit parantavat vastustuskykyä ja suolen toimintaa sekä ylläpitävät suolen bakteeritasapainoa. Niistä uskotaan myös olevan hyötyä masennuksen ja stressin ehkäisyyn.

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot lievittävät kehon matala-asteista tulehdusta ja niillä on myös yhteys masennuksen ehkäisyyn. Luonnollisia lähteitä Omega-3:lle ovat kala, kasviöljyt, siemenet ja pähkinät.

ASIANTUNTIJA

Apteekkari Maria Ivars
Hyvän Mielen Apteekki Myllypuro
Kuva: freshidea / stock.adobe.com