Testissä D-vitamiinitesti

Tästä laboratoriotestistä tykkäsi piikkipelkoinenkin: Näytteenottokäynnin kokonaiskesto oli kaksi minuuttia.

Tutkimustieto häkellyttää: Puhti-palvelun kautta D-vitamiininsa mittauttaneista tuhansista suomalaisista peräti yli puolella testi on paljastanut D-vitamiinilukeman olevan alle viitearvojen. Ja kyse on sentään ollut ilmeisen valveutuneista henkilöistä, joilla on ollut kiinnostusta lähteä asiaa selvittämään.

Hyvän Mielen Apteekkilehti lähetti 38-vuotiaan koekaniinin tutustumaan, kuinka testaus toimii käytännössä.

Varauksen tekeminen oli helppoa kuin se kuuluisa heinänteko: Puhdin kotisivuilla tuotevalinta ostoskoriin, ja alennuskoodin kanssa kassan kautta ulos.

Tämän jälkeen sähköpostiin kilahti kehotus painella puhelimitse tai sähköisesti SYNLAB-laboratorioiden ajanvaraukseen. Näitä laboratorioita on ympäri Suomea.

Mukavaa D-vitamiinitestissä moneen muuhun labrakokeeseen verrattuna oli, että paastoamista ei tarvita, joten testiin meneminen onnistui mukavasti lounastauolla.

Perillä kohteessa ehti hädin tuskin istahtaa odotushuoneen penkille, kun jo kajahti kutsu käydä sisään. Näytteenottaja varmisti henkilöllisyyteni sekä varaamani palvelun ja kävi sen jälkeen välittömästi kohti käsivartta.

En erityisemmin pidä verinäytteen ottamisesta, mutta tämä operaatio oli askel kohti pienempää piikkipelkoa: Alkutervehdyksestä neulan nipistyksen kautta huoneesta poistumiseen kului yhteensä kaksi minuuttia!

Kahden päivän kuluttua labrakäynnistä sähköposti kilkatti tuloksen valmistuneen. Tuomio tuli turvallisesti: Kirjautuminen palveluun vaatii vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai puhelimitse.

Lopputulos miellytti silmää: D-vitamiinitasoni oli selkeästi viitearvojen vihreällä puolella. Osasin sitä toki odottaakin – otettiinhan näyte keskellä aurinkoisena alkanutta kesää, ja säännöllisen ulkoilun lisäksi olin napsinut läpi talven suht säännöllisesti myös D-vitamiinilisää purkista.

Hyvä mieli kuitenkin jäi: Nyt on tämäkin testattu! Vaan taidanpa olla kuin se entinen mies, joka peseytyi säännöllisesti eli juhannuksen lisäksi myös jouluna, ja mennä testiin myös puolta vuotta myöhemmin, joulukuussa. Silloin punnitaan paremmin, riittääkö ruokavalioni ja mieto D-vitamiinilisä myös pimeänä vuodenaikana.

Teksti: Pekka Mäntylä

Kuva: deagreez / stock.adobe.com