Mitä ja miten aikuisen kannattaa kertoa lääkkeistä?
Pienet lapset ovat luonnostaan uteliaita ja seuraavat tarkkaan ympäristönsä tapahtumia, kuten apteekkiasiointia. Muistan, kuinka oma 4-vuotias tyttäreni oli käynyt lääkärissä ja apteekissa isänsä kanssa. Kotona hän kertoi minulle, miten paketin sisällä olevat avaamattomat pipettikuoret kannattaa säilyttää jääkaapissa, mutta avatut kuoret voidaan säilyttää huoneenlämmössä. Äänenpainotkin olivat lähes samat kuin jos itse olisin opastanut asiakasta tiskissä.
Lääkekasvatus on ollut osa opetussuunnitelmaa vuodesta 2016, mutta käytännössä lääkekasvatus on yhteistyötä kodin, koulun ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Koska nuoret ovat tottuneet verkko-ostamiseen, ja lääkkeitä voi ostaa nykyään netissä helposti ulkomailta, on tärkeää, että lapset opetetaan pienestä pitäen suhtautumaan lääkkeisiin ja niiden vaikutuksiin vakavasti.
Lääkkeistä kannattaa kertoa lapsen ikätason mukaisesti. Ihan pienelle voi selittää, että lääke auttaa, vaikka se ei ehkä hyvältä maistukaan. Pienille koululaisille on hyvä opettaa lääkkeiden oikeaa käyttöä: silmätipat silmään, tabletti suuhun, korvatipat korvaan ja voide iholle. Kotona on hyvä tutustua yhdessä lääkepakkausten pakkausselosteisiin ja miettiä turvallista säilytystä.
Lapsen on hyvä ymmärtää, että toisen ihmisen lääkkeitä ei saa ottaa, ettei aiheuta vaaraa itselleen tai lääkkeen käyttäjälle, jos lääkettä ei löydäkään tutusta paikasta. Tärkeää on myös korostaa, että lääke ei ole ruokaa tai karkkia, vaan sen tarkoituksena on parantaa ja ehkäistä sairauksia sekä lievittää oireita.
Hieman isommille koululaisille voi opettaa lääkkeiden oikeaa käyttöä, esimerkiksi arvioimaan oikeita määriä, mihin aikaan päivästä ottaa lääke, otetaanko se ruuan kanssa vai ilman sekä miten käyttämättä jääneet lääkkeet hävitetään.
Yläkouluikäisille on hyvä opettaa lääkkeiden tarkoituksenmukaisen käytön perusteet sekä hakemaan ja arvioimaan lääketietoa, jotta he oppivat arvioimaan kriittisesti sen luotettavuutta. Puheeksi kannattaa ottaa myös lääkkeet ja alkoholi, sillä nuorilla saattaa olla täysin vääriä käsityksiä lääkkeiden vaikutuksista alkoholin kanssa.
Tässä iässä on hyvä aika oppia lisää myös vitamiineista, kivennäis- ja hivenaineista sekä perusravintoaineista ja ymmärtää, mitä tarkoittaa ravintolisävalmiste. Aktiivisesti kilpaurheilua harrastavien olisi hyvä tietää, että jotkin tavalliset lääkeaineet, kuten flunssalääkkeet, voivat sisältää urheilussa kiellettyjä lääkeaineita (lisätietoa: kamu.suek.fi).
Olen myös apteekissa huomannut, että monet vanhemmat asioivat apteekissa teini-ikäisen lapsensa puolesta, lapsen odottaessa kauempana. Haluankin rohkaista vanhempia ottamaan varsinkin kouluikäiset ja sitä vanhemmat lapset rohkeasti mukaan apteekkikäynnille ja tiskille asioimaan. Opetetaan yhdessä lapset ja nuoret keskustelemaan lääkkeisiin liittyvistä asioista terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja ottamaan vastuuta oman lääkehoitonsa onnistumisesta.
VINKKI! Fimea on tehnyt kattavan tietopaketin lääkkeistä laakekasvatus.fi-sivustolle. Materiaalit sopivat kaikille, mutta erityisesti opettajille löytyy materiaalia lääkekasvatuksen opetukseen eri-ikäisille.
ASIANTUNTIJA
Proviisori Pauliina Nyberg
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: Fotos 593 / stock.adobe.com