Moni saattaa ajatella, että kevään myötä tulisi olla energinen ja täynnä intoa, mutta joskus oma olotila ei vastaa ollenkaan tätä mielikuvaa. Kevätväsymyksessä ei ole yleensä kyse sen kummemmasta asiasta kuin liian vähäisestä nukkumisesta.
Kun ulkona on valoisaa ja aurinkoista, nukkumaanmeno helposti lykkääntyy. Koska kuitenkin herätään samaan aikaan kuin aikaisemminkin, yöunet jäävät tavallista lyhyemmiksi. Ja siksi aamulla väsyttää.
Erityisesti kellojen siirto sotkee monella nukkumisrytmiä. Kesäaikaan siirryttäessä (tänä vuonna sunnuntaina 28. maaliskuuta) ”menetetään” tunti, ja se saattaa tuntua sisäisen kellon toiminnassa jopa viikon ajan. Erityisesti iltavirkuille kesäaikaan siirtyminen voi tuottaa vaikeuksia. Heillä sisäisen kellon määrittelemä vuorokausi on hieman pidempi kuin muilla, minkä takia myös nukkumaanmeno lykkääntyy muita helpommin.
Iltavirkkujen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota säännöllisiin nukkumaanmenoaikoihin. Melatoniinia voi kokeilla avuksi, jos uni ei meinaa tulla. Se pitää kuitenkin ottaa iltaisin aina samaan aikaan ja tarpeeksi ajoissa, noin 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vuoteeseen kannattaa mennä heti, kun alkaa väsyttää, sillä ihminen piristyy pian uudelleen, jos taistelee väsymystä vastaan. Ja sen jälkeen menee taas hyvä tovi, ennen kuin nukahtamiselle otollinen aika tulee.
Useimmat ihmiset tarvitsevat 6–9 tuntia unta yössä sekä pimeään että valoisaan vuodenaikaan. Nukahtamista voi helpottaa tekemällä makuuhuoneesta rauhallinen, sopivan viileä ja hämärä huone, pimennysverhot auttavat tässä.
Illalla kannattaa jättää tietokone, kännykkä ja televisio hyvissä ajoin sivuun. Se ei ehkä aina tunnu helpolta, mutta palkitsee taatusti pidemmällä aikavälillä.
Myöhään illalla ei kannata myöskään harrastaa rankkaa liikuntaa. Sen sijaan voi puuhastella jotakin rentouttavaa, joka ei aktivoi aivoja: lukea, kuunnella äänikirjaa pimeässä tai seurustella perheen kanssa. Jos olo ei kohene muutamassa viikossa, olethan yhteydessä lääkäriin, jotta voidaan varmistua, ettei väsymyksen taustalla ole hoitoa vaativaa sairautta.
ASIANTUNTIJA
Proviisori Pauliina Nyberg
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: deagreez / stock.adobe.com