Vahaa korvassa

Vaha kuuluu korvaan, mutta eri syistä se voi kasautua kuuloa heikentäväksi tulpaksi.

Korvakäytävämme rauhaset erittävät korvavahaa. Vahan tehtävänä on suojata korvakäytävän ihoa ja korvan sisempiä osia muun muassa kosteudelta ja epäpuhtauksilta.

Vahan muodostuminen on siis osa korvan toimintaa, ja normaalisti korvavaha poistuu itsestään korvakäytävän suulle ja putoaa kuivuneena pois. Jos korvavahaa muodostuu kuitenkin normaalia enemmän, tai korvakäytävän kuljetusmekanismi on syystä tai toisesta heikentynyt, muodostuu korvakäytävään tukkeuma.

Tukkeuma saattaa muodostua äkillisesti esimerkiksi korvaa kaivaessa sormella tai vahapuikolla, jolloin vaha ei poistu vaan työntyy tiiviiksi tulpaksi. Korvaan saattaa joutua myös vettä, vaikkapa uidessa, jolloin kostunut vaha laajenee ja tukkii korvakäytävän.

Myös kuulolaitteiden, korvatulppien tai korvan sisään asetettavien kuulokkeiden käyttö voi johtaa vahatulpan muodostumiseen. Kertynyt vaha ei pääse näin poistumaan normaalisti.

Mikäli korva tukkeutuu vahasta, kuulo tuntuu selvästi avointa korvaa huonommalta. Tukkeutunut korvakäytävä saattaa aiheuttaa huminaa, painon tunnetta tai jopa huimausta.

Vahatulpan häiritessä korvakäytävän luonnollista puhdistumistoimintaa voi korvakäytävä myös tulehtua. Tulehduksen oireina ovat yleensä kipu, turvotus, kutina ja eritevuoto.

Hoidoksi vettä, tippoja tai suihkeita

Korvan vahatulpan hoitamiseksi voi käyttää pelkkää vettä tai apteekista saatavia tulppaa liuottavia korvatippoja tai korvasuihkeita. Korvavahan irrotukseen tarkoitetut tipat ja suihkeet ovat joko vesi- tai öljypohjaisia.

Osa valmisteista huuhdellaan pois vaikutusajan jälkeen haalealla vedellä pumppua tai suihkua apuna käyttäen, osaa ei tarvitse huuhdella. Pehmennyt ja irronnut korvavaha valuu korvakäytävästä ulos muutamien päivien aikana.

Sekä aikuisille että lapsille löytyy sopivat valmisteet apteekista sekä tulpan liuottamiseen että sen muodostumisen ennaltaehkäisyyn. Samat tuotteet toimivat osin molemmissa tapauksissa hieman erilaisin käyttöohjein.

Jos vahatulpan muodostuminen on toistuvaa, kannattaa tippoja tai suihkeita käyttää riittävän tihein väliajoin jo ennen korvan tukkeutumista. Jos korva vuotaa tai on tiedossa, että tärykalvossa on reikä, vahaa liuottavia tippoja ei saa käyttää.

Korvan äkillisen tukkeutumisen syy on tarpeen selvittää lääkärissä. Hoitoon on myös syytä hakeutua, jos tukkeutumiseen liittyy huimausta, korvan kipua tai vuotoa.

Korvahuuhtelu lääkärin tai hoitajan suorittamana on tarpeen vain, jos omatoiminen korvan hoito ei onnistu.

Asiantuntija
Farmaseutti Heli Tal
Hyvän Mielen Apteekki Kauppakeskus Veturi, Kouvola

Kuva: RealPeopleStudio / stock.adobe.com (Korvaa ei kannata kaivella vanupuikolla).