Vitamiinit ovat aineenvaihdunnan kannalta välttämättömiä, luonnossa esiintyviä yhdisteitä, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan tarpeeksi. Siksi niitä on saatava riittävästi ravinnosta.
Suomessakin vitamiinien puutoksesta johtuvat vaivat olivat vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä varsin tavallisia ravinnon yksipuolisuuden ja pitkän talven vuoksi.
Tänä päivänä vitamiinien saanti ravinnosta on huomattavasti turvatumpaa, eikä tyypillisiä puutostauteja enää juurikaan tavata.
Vitamiinien saanti ravinnosta voi kuitenkin olla riittämätöntä tietyissä tilanteissa, kuten sairauden yhteydessä tai pimeänä vuodenaikana. Siksi vitamiinilisille on edelleen paikkansa.
Elimistö tuottaa D-vitamiinia iholla auringon avulla. Tehokasta auringonvaloa saadaan Suomessa kuitenkin vain huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Siksi ravinnosta saatavalla D-vitamiinilla on suuri merkitys hyvinvoinnille.
D-vitamiinin tärkein tunnettu tehtävä on säädellä kalsiumin tasapainoa. Riittävä saanti turvaa kalsiumin kertymistä luihin ja ehkäisee osteoporoosia.
Tutkimusta D-vitamiinin muista terveysvaikutuksista on tehty viime vuosina paljon, mutta tulosten varmistuminen kestää pitkään. Yhteys esimerkiksi hengitystieinfektioihin viittaa D-vitamiinin tärkeään rooliin immuunijärjestelmässä.
Elimistö tarvitsee yhteensä vähintään 40 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa ravinnosta tai ravintolisänä. Turvallisena pidetyn saannin yläraja on noin 100 mikrogrammaa vuorokaudessa.
B12-vitamiini on hyvin tärkeä vitamiini solujen muodostumiselle. Vaikea puutos aiheuttaa anemiaa ja hermosto-oireita. Kesti pitkään ennen kuin syy epäselvään ja vaikeahoitoiseen anemiaan keksittiin.
Vaikeat puutostilat liittyvät vitamiinin imeytymisvaiheen puutoksiin, mutta myös terveillä ihmisillä saanti voi olla liian matalaa pitkän iän tarpeisiin. Yli 65-vuotiaista arviolta joka kymmenes kärsii B12-vitamiinin puutoksesta. Vegaaniruokavaliota suosivilla riski on suurin, sillä B12 on eläinkunnan tuote.
Tietyt lääkkeet, kuten monen suomalaisen käyttämä metformiini, voivat myös vähentää B12:n imeytymistä. Suomessa on markkinoilla useita vahvoja ja turvallisia B12-vitamiinituotteita eri elämäntilanteisiin – autamme apteekeissa mielellämme.
C-vitamiinin lähteet ovat käytännössä kasvikunnan tuotteita, ja siksi puutokselta välttyy nauttimalla riittävästi vihanneksia ja hedelmiä.
Sinkki taas on hivenaine, jolla on paljon samankaltaisia vaikutuksia C-vitamiinin kanssa. Molemmat toimivat antioksidantteina suojaten elimistöä hapettumisstressiltä.
Iho, kynnet ja tukikudokset tarvitsevat sekä sinkkiä että C-vitamiinia.Flunssakaudella on hyvä varmistua molempien riittävästä saannista, jotta elimistö pystyy puolustautumaan mikrobien hyökkäyksiltä.
Sinkkiä voi käyttää imeskelytabletteina flunssan oireiden ilmentyessä, sillä se saattaa lyhentää taudin kestoa ja lieventää oireita.
ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Samppa Nyman
Hyvän Mielen Apteekki Lahti
Kuva: Cagkan / stock.adobe.com